Bindevev og yoga

Bindevev og yoga

Etter flere tiår med sterke smerter i venstre hofte og korsrygg med stråling helt ut i tærne, var jeg på nippe til å gi opp. Jeg hadde prøvd alt. Til og med utdannet meg til alternativ terapeut for å se om jeg kunne behandle meg selv. Til en hvis grad klarte jeg å holde det i sjakk, men etter mye reising i inn og utland, i jobb, sittende på fly i timesvis, var jeg desperat. To ganger er jeg tilbudt operasjon for spinalstenose, som min far. Det turte jeg aldri. Jeg har truffet alt for mange med mindre vellykkede operasjoner i ryggen til at jeg ville gå så drastisk til verks. Jeg tenkte at om jeg ble lam i det ene benet så kunne jeg gjøre det, men ikke før.

Så altså for noen år siden, etter en langturer i fly til Kenya, kunne jeg hverken gå, sitte, ligge eller stå uten sterke smerter. Jeg bare gråt og tenkte jeg at fikk begynne helt på nytt. Nytt lege besøk med henvisninger hist og her.

Jeg kom ganske raskt til en manuell terapeut som ga meg øvelser i slynger og sa jeg måtte gjøre dem fire ganger i uke. Deretter oppsøkte jeg et yoga studio. Jeg var så dårlig at det eneste jeg orket og klarte var medisinsk yoga for kreftrammede…

Bare etter et par uker var jeg smertefri!!!!

Jeg var totalt sjokkert. Her hadde jeg gått med disse usannsynlige smertene som ødela hele livskvaliteten min, og sovet så dårlig om natten at jeg følte meg helt utbrent, i åresvis. Kun på smertestillende klarte jeg å få hvile. Jeg har trent i studio, løpt, gått på ski, ridd og danset…. i det hele tatt levd et aktivt liv. Gått til akupunktør, kiropraktor, fysioterapeut, you name it…. og så var det så enkelt som noen spesielle core øvelser i slynge og stille og sakte yoga som skulle til.

Jeg var frelst og måtte jo selvfølgelig utdanne meg til yoga instruktør. Yin yoga er den terapeutiske delen av yogaen. Der kroppen får tid til å slippe taket i spenninger og gamle traumer som kroppen har opplevd.

Så etter knall og fall i de forskjellige aktivitetene jeg har bedrevet, stillesittende jobb og lange flyreiser, samt 3 graviditeter, ble jeg helt skeiv, samt at core muskulaturen (den som sitter dypest i kroppen inn mot ryggraden) ble slapp.

Så hva var endringen?

Jeg fikk strukket og løsnet på bindevevet. Skap plass og rom til bevegelse og utbytting av væsker i vevet med økt sirkulasjon av næringsstoffer.

Under her kommer en spennende film omkring ny forskning om bindevevet vår.

Gammel kunnskap forteller oss at huden er vårt største organ. Vel, nå viser den nyeste forskningen at det er bindevevet vårt som er det. Bindevev har vi over alt i hele kroppen, i alle lag fra ytterst i huden og innover helt inn mot knoklene. Den er et sammenhengende organ som går fra topp til tå og er forbundet helt inn på cellenivå, og er i kontakt med alle bestanddelene av kroppen vår. Det fungerer som:

  1. Støtte for skjelettet
  2. Støtdemper
  3. Signalsystem
  4. Omslutter og binder hele vårt system sammen
  5. Sørger for fri bevegelse
  6. Lager for fett
  7. Transportvei
  8. Beskytter mot bakterier og andre mikroorganisme

Den har 6 ganger flere nerveender enn en muskel og er dermed vårt aller største sensoriske organ. Alle skader involverer bindevev. Man ser også at emosjoner kan sette seg som spenninger i bindevevet.

Bindevevet sender også signaler mange ganger raskere enn nervene. Så denne matrixen som gjennomtrenger hele kroppen vår som et nettverk, er mye viktigere for oss en det man har ant. Og et spennende element er at den består av store deler væske. Det betyr at vi må passe på å drikke nok vann slik at vi bland annet holder smidigheten oppe. Jeg har i tillegg til filmen om bindevevet lagt ved annen spennende info.

Snurr film 😀

Anatomy trains:

The Role of Fascia in Movement and Function:

Store medisinske leksikon: https://sml.snl.no/bindevev

Legg inn en kommentar